„Mama de azi este oglinda copilului de mâine”

Doar ajutând mamele de astăzi, cei mici pot cunoaște bucuriile copilăriei.

Contextul social actual din România încurajează multe dintre tinerele mămici să își abandoneze nou-născuții în spitale și nu numai. Acest context, dezvoltat pe baza sărăciei, a lipsei de informație și de experiență, determina mamele să fie gata sa renunțe la copiii lor asemeni lui Agar, slujnica patriarhului Avraam din Vechiul Testament.

Aceasta pildă a lui Agar, deși veche de 4.000 de ani, este mai actuală ca niciodată în România de astăzi. Povestea se repetă la fel de încărcată de durere și învățăminte, de parcă trecerea timpului nu și-a lăsat în niciun fel amprenta.

Iluzia abandonului, cea mai simplă si rapidă rezolvare a necazurilor, este cauza primordială a unui cerc de probleme fără ieșire. Incercam sa schimbam o mentalitate careia nu i se dau, altfel, multe sanse sa fie inlocuita.

Programul Centrului Maternal – Casa Agar, oferă tinerelor mame o alternativă la abandonul propriilor copii, oferindu-le adăpost, sprijin material și suport psiho-terapeutic până la rezolvarea situației lor.

Casa Agar este un proiect de suflet care asigură copiilor şi mamelor adăpost, hrană, siguranţă, asistenţă medicală, medicamente, consilere şi o atmosferă caldă de încurajare şi prietenie precum şi un program educaţional de bază, astfel încât copiii lor să se poată integra în comunitate ca persoane independente şi productive.

„Impreuna, copilul si mama lui sunt arterele care fac inima familiei sa pulseze. Touched Romania sustine familia, caminul necesar adultilor frumosi si responsabili de maine”, arată Natasa Ungureanu, director executiv.

Miruna, 17 ani

Miruna este eleva în clasa a Xa şi are un copil de aproape 7 luni. A venit la Casa Agar când credea că totul s-a sfărşit pentru ea, cu un copil nedorit în braţe, fără familie ori prieteni. „Mă gândeam să abandonez copilul în spital” ne povesteste ea, dupa ce iniţial fusese sfatuită să facă o întrerupere de sarcină, când oricum era prea târziu. La maternitatea Caritas a aflat de la o asistentă socială despre Casa Agar şi a acceptat ajutorul oferit.

Acum merge din nou la şcoala, a învaţat cum să fie un părinte bun şi îşi îngrijeşte cu drag fetiţa. Se bucură de copilul ei şi nu îşi mai imaginează viaţa fără ea. La Casa Agar şi-a recapătat încrederea în oameni şi în viaţă şi se gândeste la viitor. Doreşte să îşi găsească o slujbă ca să îsi poata întreţine copilulul.

Izabela, 24 de ani

Izabela a crescut la un ofelinat din ţară până la terminarea liceului, privată de căldura şi sprijinul unei familii. Ii plăcea să înveţe şi îşi făcea planuri de viitor, când un incident nefericit i-a schimbat viaţa.

Din acest incident a rezultat o sarcină nedorită şi, în acelaşi timp, s-a trezit fără nici un sprijin într-un cămin dezafectat fără geamuri şi încălzire. Acolo a stat timp de câteva luni punând-şi în pericol viaţa ei şi a copilului.  O prietenă i-a povestit despre Touched  România şi despre Centrul Maternal – Casa Agar şi a îndemnat-o pe Izabela să ne solicite sprijin. De la maternitate Izabela a venit direct la Casa Agar cu o fetiţă minionă, precum mamica ei.  A urmat o perioadă grea de lăuzie când refacerea Izabelei părea să stagneze. A fost nevoie de o atenţie deosebită din partea asistenţilor maternali, care cu dragoste şi răbdare au reuşit să o ajute pe Izabela să îşi revină.

Astăzi Izabela este o mamică puternică şi grijulie care doreşte să îi ofere copilului ei ceea ce ea nu a avut nicioadată: o familie.