O casa nouă departe de țară

By 11 January 2023 Blog No Comments

Pe data de  24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei. De atunci, milioane de oameni au fugit din calea războiului, refugiindu-se în țările UE și în Republica Moldova. Potrivit UNHCR, la 15 noiembrie 2022, 4,7 milioane de refugiați din Ucraina s-au înregistrat pentru protecție temporară sau un regim similar în UE, iar 89.825 de refugiați se află în prezent în România.

Printre ei se află si Maria, o mamă singură cu 5 copii, dintre care cel mai mic are 5 ani. A lăsat în urma totul, casa, familie, prieteni, serviciu și s-a hotărât să rămână în România pentru a fi mai aproape de țara natală. La început i-a fost foarte greu, nu știau nici o limba străină, nu aveau bani și nici prieteni care să îi ajute aici. Totuși, de când au pășit peste granița cu România a rămas uimita de căldură cu care a fost primită și de ajutorul primit în toate lucrurile.

De șase luni locuiește în apartamentul de tranziție al Asociației Touched Romania și primește tot ce are nevoie: adăpost, hrana, medicamente, copiii merg la scoală iar fiica cea mare s-a angajat.

Dar nu am fi putut să îi ajutam atât de mult dacă nu am fi fost sprijiniți de United Way Romania.

Împreună, am susținut 26 de persoane din Ucraina (11 adulți și 15 copii) oferindu-le tot ce au avut nevoie: adăpost, hrana, medicamente, îmbrăcăminte și șansă unei vieți noi în București.

Mai mult, am făcut tot posibilul pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în comunitate și am organizat  trei seminarii de parenting și petrecere a timpului liber mama copil, unde am discutat despre comunicarea cu copiii în situațiile de criza, am organizat o excursie  la munte, o vizită în oraș pentru a se acomoda mai ușor și un atelier de pictură.

Proiectul a inclus și șase întâlniri în cadrul grupului de suport unde mamele au fost consiliate si ajutate să își atingă obiectivele personale, să găsească un job în țara noastră, să își înscrie copiii la școală. De două ori pe lună, am organizat ateliere de terapie, care i-au apropriat mai mult și i-au ajutat sa treacă peste traumele suferite.

Maria si copiii ei s-au obișnuit deja cu Bucureștiul, copiii merg la școală, mama lucrează cu norma redusă iar fiica cea mare s-a angajat pentru a-și ajuta familia, dar în continuare, atât familia Mariei cât si ceilalți refugiați aflați în grija noastră au nevoie de ajutorul nostru, de prietenia noastră și de fonduri, până când se vor putea reîntoarce în țara lor.