Anul 2024 a fost un an dificil, cu multe provocări precum creșterea prețurilor, instabilitatea socială și politică fiind afectați în special persoanele vulnerabile, copiii și mamele singure care sunt victime ale violentei domestice, sărăciei si excluziunii sociale. Touched Romania, cu sprijinul parțial al United Way, a oferit servicii sociale de reintegrare socioprofesională pentru 112 femei, tineri și copii care se aflau in situații de dificultate.
Centrul Maternal Casa Agar a oferit servicii sociale rezidențiale licențiate pentru 21 de persoane (8 mame și 13 copii) care au beneficiat de un program de servicii integrat care a care a inclus găzduire, hrană, consiliere psihologică și asistență în reintegrarea socio-profesională, având șansa de a-și reclădi viețile. Sprijinul financiar oferit parțial de Fundația United Way România a fost esențial în derularea acestor activități.
Natalia Ungureanu, Director Executiv al Touched Romania, a subliniat importanța acestui ajutor: „Prin proiectul Casei Agar susținut de United Way România, am putut oferi mamelor acces la cursuri de calificare, consiliere pentru angajare și suport pentru educația copiilor, elemente esențiale pentru un nou început.”
Pe lângă serviciile oferite de Casa Agar, Centrul de Consiliere și Reintegrare Socială a oferit consiliere psihologica pentru 65 de mame și 29 de tineri, 37 au fost consiliați în carieră dintre care 34 au reușit să-și găsească un loc de muncă. De asemenea, 57 de mame au dobândit abilități de viață independentă și de softskills si meta-competențe, și 48 de mame si tineri au participat la seminarii de educație financiară. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele obținute în 2024, dar cea mai frumoasă realizare este aceea a vieților transformate din vulnerabilitate și descurajare în stabilitate și speranță.
Touched Romania continuă, de 20 de ani, să susțină comunitățile vulnerabile printr-o gamă variată de inițiative: Centrul Maternal Casa Agar, Apartamentul de Tranziție, Clubul Adolescenților, Programul „Dar din Dar” și întreprinderea socială Touched Collection sunt doar câteva dintre proiectele care contribuie la transformarea vieților.
Poveste din Casa Agar
Nela a crescut prin diverse apartamente sociale pana la varsta majoratului. Si-o aminteste cu greu pe mama ei, ca pe o străină care apărea cand si când in viața ei. Din fire este timida si vorbește rar și cu o voce aproape șoptită, ca și i-ar fi teama să nu deranjeze pe cineva cu vocea ei. Pare mai degrabă ca o elevă de liceu decât o tânără mamă. A terminat școala profesională și era plina de speranța când a cunoscut un băiat tot dintr-un apartament social, cu care spera sa își împartă viața Cand a rămas însărcinată s-a trezit singura responsabila pentru noua viață care creștea in ea. Prin intermediul autorităților a ajuns la Casa Agar.
La Casa Agar a fost întâmpinată cu bunătate si prietenie, a primit îmbrăcăminte curată pentru ea și copil și tot ce au avut nevoie. Totuși, lucrurile nu mergeau bine între ea si copil. ÎI era greu sa îi ofere dragoste și atenție, să se joace cu el și să petreacă timp împreuna. Au fost clipe când a simțit că totul este bine, dar au fost și momente în care simțea că nu va reuși să fie independentă și că viitorul înseamnă alt centru, continuarea unei vieți dependente de servici sociale. Cu multă răbdare, consiliere psihologica si ajutor din partea tuturor ea a depășit acest obstacol, reușind să aibă o relație frumoasă cu copilul ei.
La început, îi era teamă că va trebui să se descurce singură. La primul loc de muncă a renunțat pentru că avea probleme cu gestionarea furiei și a conflictelor, având o stima de sine scăzută I se părea ca toată lumea are ceva cu ea. A locuit un an in Casa Agar timp in care a facut progrese mari, a absolvit un curs de frizerie si in final a semnat un contract de munca pe termen nelimitat.
La aniversarea ei, la 22 de ani, cu un băiețel de doi ani și două luni, Nela este emoționată și se bucură că i se cântă „La mulți ani!”, că are tort, cadou, poze împreună cu cei care i-au devenit familie. Cu banii economisiți în Casa Agar, a reușit să închirieze o locuință. Dimineața își duce băiețelul la creșă, apoi se grăbește spre serviciu. Când termină munca, își ia copilul și se grăbește spre casă, să gătească ceva, să pregătească lucrurile pentru următoarea zi, să citească sau să se joace puțin, înainte de a-și adormi copilul.
În prezent, Nela este independentă. Este recunoscătoare că în perioada cât a locuit în Casa Agar a învățat atâtea lucruri necesare vieții de mamă, să gătească, să aibî grijă de ea și copil, că a reușit să economisească și își dorește sa muncească mai bine, să câștige mai bine, să aibă un trai mai bun.